Tilburgse fotograaf en columnist bundelen hun werk in ‘Plein van de Hemelse Vreettent’

plein van de hemelse vreettent

Erik Bienefelt en Hans van Dongen werken al jaren mee aan de Tilburgse Wijkkrant Koningshaven. Hans, ook wel bekend als Stadsfotograaf van Tilburg 2020, maakt prachtige foto’s en Erik schrijft columns en gedichten met een niet al te serieus inslag. En na al die tijd samenwerken, vonden de twee Tilburgers het tijd om hun werk te bundelen. En wel onder de naam ‘Plein van de Hemelse Vreettent’, vernoemd naar één van de gedichten die ooit ook in het Brabants Dagblad verscheen.

Foto: Hans van Dongen

De bundel bestaat, hoe kan het ook anders, uit dertien columns en gedichten over Tilburgse onderwerpen met bijpassende foto’s. Hans omschrijft het buukske als sarcastisch en cynisch. “De fantasie van Erik vliegt alle kanten op.” En dat blijkt ook wel uit de titels van de verhalen: ‘Piushaven, geen Seine, maar “ut zèène”‘, ‘Willem de Eerste, Tweede en Vierde’ of ‘Skyline in Spruitjeslucht’, of de inhoud in ‘De foute graaf’ over een zekere Adriaen van Ringhbaen. Het is volgens Hans echt een collector’s item geworden met liefde voor de stad, want ‘Tilburg is mooi van lillikheid’.

Wordt persoonlijk afgegeven

Het plan om de verhalen te bundelen, werd geboren bij Burgemeester Janssen. Het idee was er al langer, maar het samenstellen lukte de heren zelf niet. Totdat vormgever Niels van der Burgt hulp aanbood om het voor ze te doen. In totaal zijn er 100 exemplaren gedrukt, voor vijf euro verkrijgbaar bij Porto of bij de heren zelf. Bij interesse kun je hen een berichtje sturen en komen ze het binnen Tilburg persoonlijk bij je langsbrengen.

De Oester

Hans en Erik krijgen al veel enthousiaste reacties uit hun omgeving. Er is zelfs een kans dat de bundel verspreid gaat worden in promotiepakketten over de stad. Wil je een idee krijgen van de verhalen en foto’s? Bekijk dan eens het favoriete verhaal met foto van Hans hieronder:

plein van de hemelse vreettent

Reageer op dit Nieuws